maandag 13 april 2015
Exit Verdiepdingen
Het leek in januari of we alle tijd hadden en nu is het alweer afgelopen! Ik heb de meeste Dingen in april gedaan, maar heb er gelukkig nog wel de tijd voor kunnen nemen. Heerlijk om ergens weer eens flink in te duiken, ipv berichten te lezen en te denken, komt wel een keer, want dan gebeurt het dus niet :-).
Wat ik ervan geleerd heb, is dat je dus regelmatig tijd moet inbouwen, om weer eens een aantal nieuwe dingen te bekijken of langs te lopen om te zien of er wat veranderd is. je hebt er zoveel aan in het dagelijks werk. In de verschillende blogs heb ik een aantal dingen aangegeven waar ik profijn van heb/van ga hebben specifiek in het project Ondersteuning van de frontoffice waar ik mee bezig ben, maar ook een betere aansluiting van lokale en landelijke digitale activiteiten verdient aandacht. Hartstikke leuk om met een paar mensen uit te gaan werken, toch?
Mijn absolute top Ding blijft Twitter. Ik vind persoonlijk dat alle informatiemedewerkers op Twitter moeten zitten, allereerst omdat daarmee zichtbaar wordt wat een leuke mensen er allemaal in bibliotheken werken :-), maar ook omdat je daarmee uitstekend op de hoogte blijft van alle nieuwtjes als je een aantal toonaangevende tweeps volgt (zoals daar bv zijn Edwin Mijnsbergen, Raymond Snijders, Jeanine Deckers, Jan de Waal) en vertrouwd kan raken met digitale dienstverlening. Ik heb al zo vaak mensen die ik volg of mensen waarvan de vraag werd geretweet kunnen helpen, door zelf een antwoord te geven of de vraag te RT-en naar iemand die het antwoord wist.
Mijn droom is een landelijk netwerk van twitterende bibliothecarissen die iedere vraag op twitter opvangen :-) (een beetje hoog inzetten mag toch wel?).
Locaal sociaal en Landelijk initiatieven vond ik ook zeer interessant omdat we die naar mijn mening in elkaar moeten gaan vlechten. De landelijke informatie is allemaal ontwikkeld ten bate van lokale bibliotheken, die informatie is dus van ons! En die zouden we meer kunnen benutten in onze uitingen en meer één geheel kunnen maken van onze lokale informatie en de landelijke informatie.
Ik heb niets gemist, wel heb ik zelf nog niet zo veel met Instagram en Pinterest, maar ik ben zelf ook meer van het woord dan van het beeld :-). Toch denk ik dat we er voor Kennemerwaard veel leuke dingen mee kunnen, vooral borden met thema's op Pinterest, waarmee je direct naar de catalogus linkt, lijken me zeer zinvol.
Ik denk dat sociale media een ideale manier zijn om de bibliotheek letterlijk meer onder de mensen te brengen, om wat we doen veel beter zichtbaar te maken en de aansluiting te maken tussen de fysieke en de digiale bibliotheek. Werk aan de winkel dus!
Verdiepding 13 #Facebook verdiept
Ik was al lid van een aantal groepen binnen Facebook, maar had nog niet met Lijsten gewerkt. Heb er nu een aantal aangemaakt, waarvan ik het handig vind om de updates af en toe apart te bekijken, omdat je nu eenmaal niet alles in je tijdlijn ziet, Facebook filtert daar zelf in. Ik ben dagelijks op Facebook te vinden, maar volg er minder mensen dan op Twitter, dus het is iets makkelijker bij te houden.
Bibliotheek Kennemerwaard heeft de groep Collega's, waar regelmatig interessante nieuwtjes worden gedeeld. Deze groep lijkt me ook heel handig om onderling vragen aan elkaar te stellen, als we niet direct antwoord op de vraag van een klant kunnen vinden. Ik zit ook in een aantal groepen, bv van leden van mijn koor die op Facebook zitten, erg handig om intern nieuws door te geven!
De pagina van De Bibliotheek vind ik goed, omdat daar veel vragen worden gesteld en het lukt ook regelmatig om uitwisseling met fans van de pagina te hebben. Dat zouden we met onze account ook nog wat meer kunnen doen: vragen stellen. Wat De Bibliotheek doet is bv vragen naar een favoriete titel in een bepaalde categorie en daar dan de volgende dag een collage als foto van plaatsen.
De pagina van Kennemerwaard vind ik verder goed in het soort berichten: veel plaatjes met leuke onderschriften en erg levendig. Regelmatig berichten, maar niet teveel.
Als Jolanda me de kans geeft, probeer ik de komende tijd tot wat interactie te komen, vind ik leuk om te proberen :-).
zondag 12 april 2015
Verdiepding 12 #Landelijke ontwikkelingen
Ik ben uitermate geinteresseerd in de landelijke ontwikkelingen, vooral uit efficiency overwegingen en omdat een landelijk beeld positief is voor ons imago.
Alles wat (op een goeie manier!) landelijk geregeld is, geeft ons op de vloer ruimte om aandacht voor de klant/bezoeker te hebben en mogelijkheden om met de landelijke dienstverlening de lokale dienstverlening te verbeteren.
Ik ben er voor om de landelijke informatie als onze eigen informatie te presenteren. Het maakt onderdeel uit van onze dienstverlening.
Op onze website zijn alle mij bekende landelijke diensten wel zo'n beetje ergens te vinden.
Onder Home zit de Verhalenbiebapp, Voordeel met je biebpas en de Bibliotheek voor ondernemers. Bij de laatste zie ik een link naar de landelijke informatie, maar daar zou ik het mooier vinden als de landelijke informatie geintegreerd is in de lokale informatie.
Bij Jeugd vind ik Boekstart, Bereslim, de Kinderjury, het MLP en de Leestips van Literatuurplein. De laatste vind ik mooi geintegreerd in onze website, bij het MLP zit weer een link naar de landelijke website, zie mijn opmerking bij de Bibliotheek voor ondernemers.
Bij Collectie zit WelkBoek, de Poezieapp, de Ebooks, Luisterboeken, Muziekweb en de Wereldkaart van Literatuurplein. Opvallend is dat bij Luisterboeken niet verwezen wordt naar de Luisterbiebapp. Ik zou graag nog wat meer informatie uit Literatuurplein hier presenteren, zoals het E-book van de week.
Bij Educatie vind ik Biebsearch (zouden we niet consequent moeten spreken van Bibliotheek op school po en vo?), Lezen voor de lijst (dat overigens niet van KB is), en de Junior Bètacanon Luistercolleges. Hier ontbreken de categorieen 12+ en 15+ van Leesplein, die wel bij Jeugd zitten. Herhaling zou hier best kunnen.
Bij Digibieb nogmaals de Ebooks, heel goed om te herhalen, hier dan wel de Luisterbiebapp en de Hema-academie. De Online databanken worden ook nog even keurig opgesomd. Hier zou ik dolgraag een mogelijkheid erbij krijgen voor Vraaghetdebieb of iets dergelijks!
Bij Taalhuis is Oefenen.nl prima op zijn plaats en bij Groen worden de toepasselijke landelijke etalage Energie en Water opgevoerd.
Ik denk dat we het goed doen met de landelijke informatie op onze website, als verbetering zou ik ernaar willen streven om de informatie meer te integreren in onze eigen informatie en niet alleen naar een landelijke website te verwijzen.
donderdag 9 april 2015
Verdiepding 11 #Lokaal sociaal
Dit ding vind ik bij uitstek iets wat we met een groepje binnen de bibliotheek moeten aanpakken. Op dit moment is er niet veel activiteit onderling tussen de deelnemers van Verdiepdingen, we zouden een aantal mensen bij elkaar moeten brengen, waaronder Communicatie om goed uit te zoeken op welke lokale digitale activiteiten we kunnen aansluiten. Ik denk dat dit de brug is tussen fysiek en digitaal, waarbij het laatste nu nog voor het grootste deel landelijk gebeurt. Mijn droomscenario is om lokale vragen op te sporen om te beantwoorden :-) (het zal jullie niet verbazen).
Stimulans hiervoor is dat ik vernomen heb dat er een in-house training communities komt van de mensen die Lezers van stavast hebben opgezet: Marina Polderman en Hans van Duijnhoven. Dat moment moeten we aangrijpen om binnen Kennemerwaard met communities aan de gang te gaan.
Verdiepding 10 #Privacy en online veiligheid
Bij googelen op mijn eigen naam en die van bibliotheek Kennemerwaard kom ik gelukkig alleen de dingen tegen die ik ook wil zien. De ingangen naar de website (van de bieb) en alle sociale media, en voor mijzelf is het leuk om alle vermeldingen over mijn activiteiten met Durf te vragen terug te lezen. Naar aanleiding van het winnen van de Victorine van Schaick Innovatieprijs ben ik geinterviewd voor This week in libraries en ik was blij verrast om dat interview terug te vinden op Kirjastokaista.fi (het Finse Library Channel).
Voor wat er te zien is op Google van de gegevens op sociale netwerken heb ik vorig jaar een online training van het UWV gedaan. Ik was toen nog gedeeltelijk werkloos en ik moet zeggen dat daar alle zaken voorbij kwamen die nu ook worden genoemd (goeie training dus :-)). Ik heb toen al een aantal aanpassingen gemaakt bij met name Facebook om te zorgen dat er niets te zien is wat ik niet wil.
Ik ben niet altijd even zorgvuldig met uitloggen van sociale media sites als ik ze in de bieb gebruik, dit is wel een goeie reminder om daar echt op te letten.
In de bibliotheek merk ik ook regelmatig dat mensen hun account niet goed afsluiten als ze klaar zijn, bv bij de zelfbediening, waardoor degenedie na hen komt op hun pas kan lenen. Maar ook bankinformatie blijft soms open staan als ze naar de printer lopen om een bankafschrift uit te printen.
Ik maak ze er altijd op attent. Bij het afsluiten van de computer wordt deze gelukkig wel opnieuw opgestart en worden alle gegevens van de vorige gebruiker gewist, dat vind ik wel een geruststellende gedachte.
Verdiepding 9 #Copyright en Creative Commons
Interessante materie, waarbij we als bibliotheken altijd een beetje in een spagaat zitten. Ik vind het heel leuk dat Open Bibliotheken wordt besproken, dat een balans in deze spagaat probeert te vinden. Edwin en Jeroen hebben mijn initiatief Durf te vragen (met twitteraccount @DeBibliotheek1) omarmd en een plek gegeven op hun website, omdat met het op eigen initiatief beantwoorden van vragen ook het doel van Open Bibliotheken wordt gediend, namelijk de vrije stroom van informatie bevorderen: http://openbibliotheken.nl/#DeBibliotheek.
De presentatie van Lawrence Lessig vind ik geweldig, maar vooral door de meeslepende manier waarop hij het onderwerp behandelt, met een super presentatie ter ondersteuning. En ik ben het eens met zijn uitgangspunt om eigenaren van content de mogelijkheid te geven om hun creatie op verschillende manieren vrij te geven ipv af te geven op degenen die hun auteursrecht maximaal willen uitoefenen. Deze positieve benadering leidt er volgens mij toe dat er steeds meer bijdragen onder een Creative Commons licentie worden gepubliceerd.
23 dingen is onder een CC BY-NC-ND 3.0 licentie gepubliceerd: (Naamsvermelding+NietCommercieel+GeenAfgeleideWerken): de meest beperkende: noch remixen, noch commerciële exploitatie toegestaan. Dat vind ik in het geval van zo'n uitgebreid scholingsprogramma voor bibliotheekmedewerkers ook terecht.
De zoekfunctie van Flickr vind ik prima (uiteraard gezocht op bibliotheken en libraries :-)), daar zijn voldoende leuke afbeeldingen te vinden.
Zoals ik hierboven al schreef vind ik dat bibliotheken de vrije uitwisseling van informatie moeten stimuleren en dus van harte CC moeten ondersteunen, maar dat ze geen hetze moeten opzetten tegen eigenaren van informatie die hun recht op het klassieke auteursrecht uitoefenen. Zaken die op het randje zitten (Saskia Noort onlangs) zijn zeker de moeite waard om door de rechter te laten onderzoeken om te zien of de jurispredentie nog kan zorgen voor wat meer vrijheid :-).
maandag 6 april 2015
Verdiepding 8 #Pinterest
Ik ben eind vorig jaar in aanraking gekomen met Pinterest omdat @bibliotheek, de account van het Landelijk Social Media Team begon met het Boekperweek bord. De bedoeling is om in 2015 1 boek per week (proberen) te lezen en je gelezen boeken op het bord te pinnen, zodat je elkaar kan volgen hoe ver je bent en meteen inspiratie op kan doen voor nieuwe titels. Ik heb een account op Pinterest aangemaakt, alleen om dit bord te kunnen volgen en er zelf op te kunnen pinnen. Ik ben nu bij boek 11, dus loop al achter, maar ik hoop dit in de vakanties weer een beetje in te kunnen halen :-). En anders is het een goede stimulans om ieder dag een boek ter hand te nemen, al is het maar een kwartiertje voor het slapen gaan, dat is meer dan ik vorig jaar las en dat is voor mij de winst. Hier de link naar het betreffende bord:Bibliotheek.nl Boekperweek-uitdaging-2015
Ik heb zelf geen borden gemaakt en neem ook geen deel aan andere borden, omdat ik daar geen behoefte aan heb.
Ik kan me wel voorstellen dat het voor de bibliotheek een meerwaarde kan hebben als je vanaf je pinborden direct in de catalogus terecht komt en bekeken titels kunt reserveren, maar ik geloof niet dat de Pinterst-account zo is ingericht. Het lijkt erop dat het alleen foto's zijn of kijk ik verkeerd?
Pinterest borden Bibliotheek Kennemerwaard.
Zeker de moeite waard om nog een keer goed in te duiken, mensen zijn dol op leessuggesties en plaatjes :-).
Pinterest borden Bibliotheek Kennemerwaard.
Zeker de moeite waard om nog een keer goed in te duiken, mensen zijn dol op leessuggesties en plaatjes :-).
Verdiepding 7 #Screencasting
Een hele leuke toepassing, waarmee je instructies snel en duidelijk kunt overbrengen. Beeld en geluid zijn vaak veel duidelijker dan tekst. Ik vind vooral de screencast van Screenr zelf erg goed.
Bij bibliotheken die aan screencasting doen, vind ik op Youtube een kanaal dat filmpjes van/over Vlaamse bibliotheken lijkt te bevatten, het is niet duidelijk van wie het kanaal is. Er zitten ook filmpjes bij zonder gesproken tekst, maar de gesproken tekst vind ik nu juist de kracht van de screencast, dus hierbij een voorbeeld met gesproken tekst dat ik daar gevonden heb van de bibliotheek Artevelde Hogeschool in Gent, over het gebruik van de catalogus:
Ik moest ook even knutselen om de embed code te vinden, ik kan me herinneren dat dat bij 23 dingen in 2009 makkelijker was.
Voor het zelf maken van een screencast moet ik nog even wachten op rust in huis, wordt vervolgd :-).
zondag 5 april 2015
Verdiepding 6 #Mediawijsheid
Op mediawijsheid.nl en kennisnet.nl wordt de volgende definitie van mediawijsheid gehanteerd: Mediawijsheid is de verzameling competenties die een mens - groot en klein - nodig heeft om actief, kritisch én bewust deel te kunnen nemen aan onze moderne mediasamenleving.
Binnen onze pyramide van Maslov speelt dat in alle lagen, dus bij uitstek iets waar een bibliothecaris goed in moet zijn: zelf mediawijs zijn, maar het vooral kunnen overdragen aan anderen. Pas geleden hebben we met de groep collega's voor het Voortgezet onderwijs onder aanvoering van Joris een aantal lessen Informatievaardigheden gegeven aan 16 brugklassen met VMBO-ers van het Johannes Boschco in Heerhugowaard. Het is heerlijk om te ervaren hoe we met een aantal stellingen en vragen die pubers anders kunnen laten kijken naar informatie op Internet en hoe ze zelfstandiger en bewuster informatie kunnen filteren uit de enorme berg die beschikbaar is. Zeer dankbaar werk!
En op de vloer probeer ik ook altijd in een gesprek wat mee te geven over wat er allemaal nog meer te vinden is en hoe je het kan beoordelen. Bij de vraag naar een boek voor een spreekbeurt, worden meteen de onderwerpen voor spreekbeurten en werkstukken van bibliotheek.nl erbij gehaald en voor lezersadvies maak ik gebruik van welkboek en bv de wereldkaart op literatuurplein.nl, waar je romans die zich in bepaalde landen afspelen kan vinden.
Het verhaal gelezen en de links nagelopen, waarbij ik constateerde dat de link naar het blog van Jeanine Deckers het niet meer doet en ook niet die naar de groep Mediawijsheid op Bibliotheek 2.0. @Mediawijzer volgde ik al op Twitter en @Mediawijsheid heb ik nu ook aangeklikt. Qua informatie niet echt nieuwe dingen ontdekt, maar dit is wel iets waar we elkaar in de praktijk steeds scherp moeten houden, denk ik.
De Mediawijsheidsquiz heb ik een tijdje geleden een keer gedaan, viel geloof ik niet tegen, maar ik kan het nu helaas niet herhalen, omdat de link dood is.
Ik zou zelf de komende Week van de Mediawijsheid willen aangrijpen om te laten zien wat we allemaal aan landelijke informatie en apps hebben. Ik ben in overleg met de KB om hier binnen Kennemerwaard voor de collega's meer bekendheid aan te geven, misschien kunnen we meteen een aanzet geven voor een publieksactiviteit!
zaterdag 4 april 2015
Verdiepding 5 #Instagram
Oei, oei, de hele maand maart niets gedaan aan Verdiepdingen. Het was ook wel een gekkenhuis met veel werken en veel aan de hand binnen mijn koor Zanggroep Voices, waar ik secretaris ben, maar het begint nu wel penibel te worden. Op 17 april hebben we de afsluiting en dit weekend is mijn zoon uit logeren, dus daar moeten we maar eens gebruik van maken.
Instagram account aangemaakt op de Samsung telefoon. Ik zie op Facebook vaak hele mooie collages voorbij komen, dus ging meteen op zoek naar de manier om dat te doen, maar dat lijkt alleen mogelijk met InstaCollage die ik in de Google Play Store niet kan vinden.
De mogelijkheden om foto's te bewerken zijn op Instagram ook al erg leuk, persoonlijk vind ik een foto zwart-wit maken geinig. Met onze account voor bibliotheek Kennemerwaard is nog niets gebeurd, voor zover ik kan zien.
Ik zie aardig wat bibliotheekaccounts en ben er een paar gaan volgen: Enschedé, Rotterdam, Muziekweb, eens zien wat er zo de komende tijd voorbij komt.
De meerwaarde van Instagram zie ik vooral in de koppeling met Twitter en Facebook, zodat je daar heel makkelijk foto's kan delen. Foto's doen het op die accounts erg goed, vooral op Facebook.
Abonneren op:
Posts (Atom)